13 juni 2020
11:00

IFK Västerås FK P06 Lag Blå

Referat: Västerås IK P06 Svart - IFK Västerås FK P06 Lag Blå

Hur skriver man ett matchreferat? Man bör inte skriva i affekt och man ska ha fått god distans till själva matchen. Man bör ha diskuterat matchen med andra åskådare, ledare, spelare och domare och även studerat videoinspelningen av matchen i detalj i efterhand. Referatet bör vara så neutralt, balanserat och framförallt objektivt som möjligt. Håller ni med? Inte jag. Mina matchreferat blir ofrånkomligt en subjektiv bild grundad på min högst personliga upplevelse av matchen och dess skeenden även om diskussioner med andra ledare, spelarna och ibland domare självklart färgar mitt referat. Däremot tycker jag det är viktigt att inte hänga ut någon spelare och betonar hellre lagets insats än individens med hänsyn till att våra killar fortfarande är unga.

Revanschmötet mot VIK i Svart serie blev en känslomässigt laddad tillställning som innehöll de flesta av de ingredienser som gör fotboll just så spännande, nervpirrande, adrenalinkickande och då och då alldeles underbar. Det här var en match som inte lämnade många oberörda vilket jag personligen tycker är en trevlig befrielse i en värld som ibland tycks finna strävan efter politisk korrekthet vara själva målet med livet.

Redan i andra matchminuten får VIK straff som förvaltas väl med en vänsterfot i målvaktens vänstra hörn. 1-0 till VIK och en numera typisk inledning av matcherna mot VIK. Vi studsade dock snabbt tillbaka och kunde reducera till 1-1 efter fint intränat kombinationsspel. Bra cross-boll ut till höger och en fin löpning med säkert avslut i högra hörnet ger 1-2. Klart rättvist då vi är det piggare laget som verkligen vill framåt hela tiden. Backlinjen ligger högt och gör ett bra jobb med att ställa VIK på fel sida offsidelinjen även om det inte alltid belönas av domaren. VIK reducerar till 2-2 innan vi i slutet av perioden kan återta ledningen till 2-3. Dagen till ära prövar vi ett nytt mer offensivt spelsystem och det känns bra att det ger utdelning även om vi delvis öppnar upp lite mer bakåt.

Andra perioden innebär sol i ögonen och motvind och det blir fortsatt tight. Lagen följs åt resultatmässigt och perioden slutar 2-2 till fortsatt ledning för oss, 4-5.

Tredje perioden blir mer kaotisk med ett antal händelser som tyvärr avgör matchen på ett mindre fotbollsmässigt sätt. VIK reducerar till 5-5 där vi återigen har en rak och hög backlinje som ställer VIK i offside. Synd för backlinjen att ett perfekt agerande istället resulterar i mål bakåt. Det delas ut många gula kort i matchen, trots att det är en i mina ögon mycket schysst och välspelad match och när det återstår en dryg kvart får en av våra spelare sitt andra gula kort och därmed rött och utvisning. Rullgardin ner och med en spelare färre på plan tillsammans med ett par skadade spelare gäller det nu att fokusera på att klara en poäng istället för att gå för vinst. Killarna biter ihop och löser situationen där vi t.o.m. har periodens vassaste chans efter fint inspel från höger kant till stenhårt avslut på volley i boxen men en briljant räddning av VIK:s målvakt gör att matchen slutar oavgjort. Inte helt orättvist, VIK spelade bra men jag kan inte släppa tanken på att vi hade en del emot oss idag. Domaren sa efter matchen att han ”inte lägger så mycket energi på offside”. Där är vi helt överens, jag tycker inte heller att domaren la så mycket energi på offside idag.

Tack VIK, spelare och ledare, för en härlig fotbollsupplevelse med alla ingredienser och spänning utöver det vanliga även om vi är vana vid att våra möten ofta blir täta matcher. Kul och utvecklande för alla spelarna.
Grymt bra jobbat idag killar med fina insatser genom hela laget, från målvakt till forwards via backlinje och mittfältare. Riktigt roligt att följa utvecklingen mot en mer och mer offensiv fotboll som ger utdelning!